ΓΗΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ INTERNET

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Μεγαλώνοντας σαν... θεά



Μία σπάνια εμφάνιση έκανε η Kumari, «παρθένα» σύμφωνα με τη διάλεκτο του Νεπάλ, παρευρισκόμενη σε θρησκευτική τελετουργία. Το κορίτσι ντυμένο με χρυσοκόκκινο φόρεμα, λατρεύεται από χιλιάδες πιστούς, καθώς θεωρείται η μετενσάρκωση της θεάς Κάλι και έχει υποχρέωση να εμφανιστεί δημοσίως 13 φορές τον χρόνο.


Τις υπόλοιπες ημέρες ζει προστατευμένο κι απομονωμένο σε ναό. Η τελευταία Kumari, η Matina Shakya, ήταν μόλις τριών χρονών τον Αύγουστο του 2010 όταν επιλέχθηκε για τον ρόλο αυτό στη πρωτεύουσα του Νεπάλ,, το Κατμαντού. Η Kumari θεωρείται στο Νεπάλ ως προστάτιδα από το κακό και ότι φέρνει τύχη κι αφθονία. Επιλέγεται από τη βουδιστική κοινότητα να εκπροσωπήσει επί γης μία ινδουιστική θεά, αφού όμως περάσει από 32(!) τεστ «τελειότητας». Σύμφωνα με αυτά, το κορίτσι που επιλέγεται πρέπει να έχει σώμα και χρυσαφένια, τρυφερή επιδερμίδα που δεν έχει υποστεί καμία πληγή ούτε έχει χυθεί ποτέ σταγόνα αίματος από αυτό.


















Οι Kumaris αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες και είναι υποκείμενα σεβασμού ώσπου να έχουν έμμηνο ρύση. Στη στυνέχεια επιστρέφονται στην οικογένειά τους κι επιλέγεται ένα καινούργιο κορίτσι. Μία προκάτοχος της σημερινής Kumari Μatina Shakya, η Sajani Shakya έγινε πρώτη είδηση το 2007 όταν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ προκειμένου να προωθήσει ταινία σχετικά με τον θεσμό των Kumari.

Ορισμένοι θρησκευτικοί ηγέτες θεώρησαν ασέβεια τη συγκεκριμένη κίνηση της Sajani, καθώς ήταν εναντίον της παράδοσής τους κι έτσι η Sajani αποσύρθηκε με παράκληση και της οικογένειάς της. Το 2008, το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ διέταξε την κυβέρνηση να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Kumari, ύστερα από παράπονα που διατυπώθηκαν ότι η πρακτική αυτή παρεμποδίζει παιδιά να ζουν φυσιολογική ζωή.


πηγή :real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Powered By Blogger