ΓΗΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ INTERNET

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Χορός της κοιλιάς (Oriental)


Ο χορός οριεντάλχορός της κοιλιάς, όπως είναι ως επι το πλείστον γνωστός στον δυτικό κόσμο) είναι ο σημερινός κατ' εξοχήν χορός της ανατολής.


 Η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με διάφορες θεωρίες προέρχεται  από τις τελετουργίες προς τιμήν των Θεών της γονιμότητας (όπως η Αφροδίτη, η Αστάρτη κλπ) της Ελλάδας, της μέσης Ανατολής και της Μεσογείου.
 Στη σημερινή του μορφή είναι κυρίως διαδεδομένος στον αραβικό χώρο, καθώς και στην Ελλάδα,Βαλκάνια,Περσία,Τουρκία και σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας.

Παρότι φαινομενικά ο χορός της κοιλιάς είναι αρκετά ελεύθερος, στην πραγματικότητα διέπεται από αυστηρούς κανόνες, και ειναι εκτελεστικά ιδιαίτερα δύσκολος.


Υπάρχουν πολλά είδη χορού της κοιλιάς, ανάλογα με τη μουσική, την προέλευση και το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.
Στην Αίγυπτο συναντάμε την μεγαλύτερη ποικιλία διαφορετικών χορών , από τα παραδοσιακά είδη έως τη σύγχρονη μορφή του χορού της κοιλιάς.Από το Raks el Baladi, Raks el Asaya, Raks el Semandan έως τις πιο σύγχρονες μορφές η χάρη στην κίνηση είναι πάντα παρούσα.


Στην Ελλάδα το γνωστό σε όλους μας "τσιφτετέλι", θα μπορούσε να θεωρηθεί η ελαφρά μορφή του χορού της κοιλιάς. Χαρακτηρίζεται από ελεύθερη μορφή κίνησης σύμφωνα με τον ρυθμό, χωρίς συγκεκριμένους κανόνες. Τον χορεύουν ζευγάρια. Στους ρεμπέτικους χορούς, μόνο στο «τσιφτετέλι» χαμογελούν περισσότερο. Όταν χορεύεται από γυναίκα "σόλο", αυτό γίνεται πάνω σε τραπέζι γεμάτο πιάτα (για να μην μπορεί να κάνει βηματισμούς, αλλά μόνο να σείει το στήθος, τη μέση και τους γλουτούς...) ενώ η παρέα συνοδεύει με ρυθμικά παλαμάκια.

Τα τελευταία χρόνια όμως ο "χορός της κοιλιάς πήρε μεγάλη δημοσιότητα απο διάφορες εκδηλώσεις που είχαν σαν ατραξιόν χορεύτριες του είδους  ενώ στην συνέχεια αρκετά νυχτερινά μαγαζιά  υιοθέτησαν το στυλ "oriental" μόνιμα  στο καλλιτεχνικό τους πρόγραμμα .
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αρκετές γυναίκες να θέλουν να μάθουν να κινούνται με την χάρη και την ευλυγισία μιας "oriental χορεύτριας".
Έτσι πολλές σχολές χορού άρχισαν να παραδίδουν μαθήματα του "χορού της κοιλιάς",και πολλά μαγαζιά να πουλάνε τα ρούχα που είναι σήμα κατατεθέν του χορού και τα απαραίτητα αξεσουάρ.. Δεν είναι εύκολο να το πετύχεις ,αλλά ο έντονος ερωτισμός και η χάρη που βγαίνουν από τον χόρο αυτό αξίζει να προσπαθήσεις να τον μάθεις.Δεν είναι τυχαιό που έχει ρίζες από τους αρχαίους χορούς προς τις Θεές της ...γονιμότητας!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Powered By Blogger