ΓΗΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ INTERNET

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Τι είναι το Base jumping


Το Base Jumping είναι μια μορφή αλεξιπτωτισμού, όπου οι αθλητές κάνουν άλματα από σταθερά σημεία, σε αντίθεση με το skydiving όπου τα άλματα με αλεξίπτωτο γίνονται από αεροπλάνο. Τα σταθερά αντικείμενα μπορεί να είναι κτίρια, κεραίες, γέφυρες, γκρεμοί, φράγματα και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο είναι αρκετά ψηλό για να πραγματοποιηθεί το άλμα.


Το ακρωνύμιο Β.Α.S.E σχηματίζεται από τα αρχικά των λέξεων Building, Antenna, Span και Earth που αποτελούν τα 4 πιο διαδεδομένα αντικείμενα απ' όπου οι BASE jumpers εξασκούν το άθλημά τους.
Το ακρωνύμιο "B.A.S.E." επινοήθηκε από τον σκηνοθέτη Carl Boenish, τη σύζυγό του Jean Boenish, Phil Smith, και Phil Mayfield. Ο Carl ήταν ο πραγματικός καταλύτης πίσω από το σύγχρονο BASE jumping, και το 1978, κατέγραψε με βιντεοκάμερα τα πρώτα άλματα που πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση ram-air αλεξίπτωτων και τη τεχνική εντοπισμού ελεύθερης πτώσης (τα άλματα έγιναν στο El Capitan, βουνό στο Εθνικό Πάρκο Yosemite στην Καλιφόρνια). Ενώ άλματα BASE είχαν γίνει πριν από εκείνη την εποχή, στο El Capitan γεννήθηκε αυτό που σήμερα ονομάζεται BASE jumping. Το BASE jumping είναι πολύ πιο επικίνδυνο από παρόμοια αθλήματα, όπως η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο από το αεροσκάφος, που σήμερα θεωρείται από πολλούς ως ένα περιθωριακό extreme sport ή κόλπο.
Οι αριθμοί μητρώου BASE απονέμονται σε όσους έχουν κάνει τουλάχιστον ένα άλμα από κάθε μία από τις τέσσερις κατηγορίες (κτίρια, κεραίες, καλύπτει και τη γη). Όταν ο Phil Smith και ο Phil Mayfield πήδηξαν από κοινού από ένα ουρανοξύστη του Χιούστον στις 18 Ιανουαρίου 1981, έγιναν οι πρώτοι που έλαβαν τους αποκλειστικούς αριθμούς BASE # 1 και # 2 αντίστοιχα, έχοντας ήδη πηδήξει από μια κεραία, γέφυρες , και υψώματα. Οι Jean και Carl Boenish πήραν τους αριθμούς BASE #3 και #4, αμέσως μετά. Ένα ξεχωριστό «βραβείο» σύντομα εφαρμόστηκε για BASE Νυχτερινά άλματα όταν ο Mayfield ολοκλήρωσε κάθε κατηγορία το βράδυ, οπότε πήρε το νούμερο BASE Night # 1, με την Smith να δικαιούτε το νούμερο μερικές εβδομάδες αργότερα.
Στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα, σχεδόν όλα τα άλματα BASE έγιναν με στάνταρ εξοπλισμό της ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο, συμπεριλαμβάνοντας δύο αλεξίπτωτα (κύριο και αποθεματικό), και τα εξαρτήματα ανάπτυξης. Αργότερα, αναπτύχθηκε εξειδικευμένος εξοπλισμός και τεχνικές που σχεδιάστηκαν ειδικά για τις μοναδικές ανάγκες του BASE jumping.


πηγή: gr fun

2 σχόλια:

Powered By Blogger