ΓΗΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ INTERNET

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Παρασκευή και 13




Η ημέρα Παρασκευή σε συνδυασμό με τον αριθμό 13 για τους ανθρώπους της  Αγγλίας,Γαλλίας,Γερμανίας και Πορτογαλίας είναι πίκρα μιας και σε αυτές τις χώρες την θεωρούν πολύ κακότυχη ...

Αντιθέτως για εμάς τους Έλληνες και τους Ισπανούς αυτόν το ρόλο τον έχει η Τρίτη και 13.

Παρασκευή και 13 ωστόσο, ονομάζεται κ ένας ιός στην πληροφορική  ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να  ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του κομπιούτερ δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13.

Κανείς όμως δεν μπορεί να πει με σιγουριά από που έχει βγει αυτή η δεισιδαιμονία για την συγκεκριμένη ημερομηνία αν  και υπάρχουν αρκετές ιστορίες σχετικά με την προέλευση της.

Κάποιοι λένε οτι ξεκίνησε από τον Μυστικό Δείπνο όπου ο Ιούδας ήταν ο 13ος καλεσμένος και η σταύρωση του Ιησού έγινε ημέρα Παρασκευή.

Κάποιοι άλλοι οτι αιτία είναι η ημερομηνία 13 οκτωβρίου του 1307 ημέρα Παρασκευή ,όπου έγιναν μαζικές συλλήψεις ιπποτών που είχαν λάβει μέρος στις σταυροφορίες με τις κατηγορίες της αίρεσης, βλασφημίας κ.α.,ενω στην πορεία μετά απο 7 χρόνια εκατοντάδων συλλήψεων και βασανισμών κρίθηκαν όλοι αθώοι.

 Πριν τον 19ο αιώνα, θεωρούσαν οτι ο αριθμός 13 φέρνει κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η  Παρασκευή, αλλά δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία "Παρασκευή και 13" έγινε μάλλον στις αρχές του 19ου αιώνα.

Και πάλι όμως τίποτα από αυτά δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία ή ντοκουμέντα ώστε να καταλήξουν για ποιό λόγο η Παρασκευή και 13 θεωρείται ημέρα μεγάλης κακοτυχίας.

Πολλοί θεωρούν ότι είναι φαινόμενο του 20ου αιώνα που έχει πάρει όλη αυτή την δημοσιότητα από τα media.
Και αλήθεια...πριν από την πρώτη προβολή της Αμερικάνικης ταινίας  τρόμου "Παρασκευή και 13" εδώ στην Ελλάδα συζήταγε κανένας αυτή την ημέρα ως γρουσούζική?  Δεν νομίζω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Powered By Blogger